Temetőzés tájépítész szemmel

A temető kultikus hely, a település zöldfelületének jelentős részét képezi, tisztítja, szűri a levegőt. Temetőjáratunkon felmerült, hogy egyszerűbb lenne lefedni a sírt, ezért most összeszedtem pár gondolatot, hogy miként maradhatna fedetlenül.

Őszintén elmondom, hogy a közelemben lévő temetőt olyan jeles napokon keresem csak fel, mint az elhunyt születésnapja, halálának évfordulója, karácsony vagy amikor a másik nagyszülő megkér, hogy vigyek ki földet, locsoljam meg a virágokat, hiszen ő már nem képes a cipekedésre. Az ország másik felében nyugvókat viszont jó, ha Mindenszentekkor fel tudja keresni a rövidebb pálcikát húzó családtagom.

Lényeges a növény szerepe, a síremlék mellett ez teszi egyedivé a hantot, valamint a virágok gondozása az emlék megtartását is jelképezi.

Az elhunyt rokonainak az a legfontosabb kérdés, hogy mi kerüljön a sírra. Napjainkban a növények oly széles skálája áll rendelkezésünkre, hogy segítségükkel még a gondozás okozta kellemetlenségek is csökkenthetőek, ha ez a cél. Főként arra kell ügyelni, hogy az állandó benapozottság miatt a sírban lévő kis térfogatú föld gyorsan kiszárad.

Egy egyes sírra évelőből 8-10, törpecserjéből 3-4 darabot ajánlott ültetni. Ez azért ideális mennyiség, mert a növények viszonylag gyorsan benövik a hantot, de nem lesznek túlzsúfoltak.

A fejfa mellé ültessük a magasabb növésű fajokat, a növények mérete onnan csökkenjen lépcsőzetesen, így szép és átlátható kiültetést kapunk. Például egy extrém száraz felületre a fejfa mögé törpe fenyő, mellé cipruska, leghátulra mellé kövirózsa varjúhájjal ideális beültetés.

Íme néhány beültetési minta Schmidt Gábor - Növények a kertépítészetben c. könyvéből:

A növényválasztás szempontjai

  • Amennyiben fiatalon hunyt el az illető, akkor fiatalos világos virágszínű növényeket ültetnek, míg az idősebbek nyughelyére hagyományosan a mélyebb színek utalnak, de természetesen, ha az elhunytnak voltak kedvenc növényei: akkor értelemszerűen ezeket szokás kiültetni.
  • A választott virágszínekkel érdemes kontrasztot képezni a sírkő árnyalatával.
  • Az is lényeges szempont egy ritkán ápolt sírnál, hogy a talajt takaró, dús levélzetű növényeket válogassunk, melyek árnyékolva a talaj gyomosodást is akadályozzák.
Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X