Műfüvön, zöldben, modernen

Manapság sokszor felmerül az igény magánkertekben, vagy akár közösségek által használt környezetben is a műfűre. Ezek megszólalásig hasonlítanak valódi párjukhoz, kényelmesen karbantarthatóak és egyre kevésbé adnak eltérő érzetet, mint a valódi társaik.

Ahogy az IT termékek fejlődnek, úgy a műfű is hatalmas változásokon ment keresztül a prototípus megjelenése óta. Sőt, adódik olyan helyszín, ahol a műfű még jobb is az élő párjánál! Milyen kertekbe is ajánlott akkor szerintünk telepíteni?

A legutóbb megépített kertünkbe mindenképp, mert itt a fű gondozása nagyon macerás lett volna, ugyanis nem vezették be vizet, a termőréteg csekély volt és a kert modern hangulatába – a kavicskert és a korszerű formákkal rendelkező flórakosaras támfal mellé – jól be tudtunk illeszteni. De nem csak kertben alkalmazzák sikerrel, helyezik burkolatra, teraszra, sőt ütéscsillapító felületként még játszótereken is.

A műfű lerakásához megfelelően tömörített és szegélyezett zúzottkő alapra van szükség. A műfű rögzítéshez az érintkező tekercseknél és a műfüves terület szélein geotextilhez illesztett csíkokat használtunk, melyre ragasztót vittünk fel és egyenletesen eloszlattuk. Az illesztések egyáltalán nem látszanak, a felület pedig tökéletesen egyenletes. Végül homoksepréssel stabilizáltuk a műfűszálakat.

Alábbi galériákban utolsó műfű telepítési munkákról illetve a kőbányai játszótéren található műfűről látható kép:

A műpázsit egyik legmeglepőbb előnye, hogy a környezeti erőforrásokat nem veszi igénybe, nem kell hozzá sem locsolóvizet, sem műtrágyákat, gyomirtószereket használni. Egyetlen hátránya, hogy az ökoszisztémában sajnos nem tud részt venni.

Mivel műanyagból készül, ezért közel 100%-ban újrahasznosítható, ha már nincs rá szükség. Egy környezetbarát termék. Később a fenntartással sem kell vacakolni, de ha maximalisták vagyunk a szálakat katonás sorba igazgathatjuk, sőt puhítóanyagokkal is kísérletezhetünk.


Források: https://www.mufurc.hu/erdekessegek/mufu-elonyei-mikor-valassz-mufuvet/14

https://www.nadland.hu/blog/mufu-pro-kontra/

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X