Mikro ismeretek a mikro zöldségekről

A mikro zöldség piaci megjelenése a 80-as évekre nyúlik vissza, és azóta is egyre növekvő népszerűségű, köszönhetően az exkluzív éttermeknek és a népszerű tévés főzőműsoroknak.

Az igazi sikert magas tápértékükön túl élénk színüknek, különleges textúrájuknak és egyedülálló ízviláguknak köszönhetik. A mikro zöldek intenzív ízük és rendkívüli vitamintartalmuk miatt váltak híressé – egy tanulmány szerint ötször annyi tápanyag található bennük, mint teljesen kifejlett változataikban. Emellett természetesen nagyon könnyű termeszteni is őket, hiszen nem kell hónapokat várni a termésekre, vagy a szüretelésre – a legtöbbjük általában 1-2 héten belül kicsírázik.  A bazsalikom mikro zöldnek bazsalikom íze van, csak éppen intenzívebb, mint a „nagyoké”. Ugyan ez vonatkozik a metélőhagymákra, a korianderre, és még sorolhatnánk…

De mi is pontosan a mikro zöldség? Sokan sokféle dolgot elneveznek így, ám fontos tudni róluk, hogy valójában nem a csírákra használjuk ezt az elnevezést, hanem az elvetett zöldség-, fűszer- vagy gabonamagból kikelt pár hetes zsenge növénykékre.  A mikro zöldségeket általában már az első levélpár megjelenése után levágják, fajtától függően 7-21 nappal a csírázás után.

Lényeges különbség, hogy a csírákat általában sötét és párás környezetben, termesztő közeg nélkül, addig a mikro zöldségeket fényen nevelik. Ízük markánsabb a csírákénál, színük élénkebb. Jóval több fontos vegyület (pl. flavonoidok), és ásványi anyag található bennük, ugyanakkor a zöld hajtások nitrát tartalma jóval kisebb a kifejlett növényekénél. Az aránylag kicsi terméshozam, a termés viszonylag rövid élettartama azonban gátat szab széleskörű elterjedésüknek.

Jó hír azonban, hogy egy kevés befektetéssel most te is megtermelheted magadnak!  A konyhaablakban, vagy az erkélyen is nevelhető. Soha nem volt még annyira fontos a saját nevelésű friss terményeket, mint a jelenlegi koronavírusossal terhelt napok, hetek, hónapok.

Mikro tudnivalók a termesztésről

A csírázást segítendő a magvakat érdemes előkezelni, például egy teljes napra vízbe áztatni. A gyakorlatban egy 60×30 cm-es tálcához 170 gramm retek mag, 85 gramm rukkola mag és 130 gramm káposzta mag szükséges. A gombafertőzések kialakulásának esélyét csökkenti, ha a magvakat egy rétegben teríted a termesztőfelületen, vigyázva, hogy ne tapadjanak össze, ne álljanak csomóban. A magindításhoz meleg (21-27 °C) és általában sötét körülmények kellenek, vagyis a tálcát takarni érdemes. A magvakat a szüretig legalább naponta kétszer ellenőrizd. A termesztőközegnél követelmény a laza szerkezet és fontos, hogy állandóan nedves legyen, de ne csöpögjön a víztől. A legtöbb mikro zöldség számára nem szükséges extra tápanyag, hiszen ezek a fiatal növények még a magból táplálkoznak. A legeredményesebb és a leggyakrabban használt közeg a kókusz-, vagy kenderrost, és a tőzeg. Figyelni kell rá, hogy vegyszermentes legyen! Ha már a magvak mintegy 90%-a kikelt, a tálcát fényre kell vinni, vagy meg kell világítani napi 14 órában.


forrás: https://webaruhaz.kertlap.hu/mikrozoldseg-termesztes/

           https://www.agraroldal.hu/mikrozoldek.html

           https://playgrowned.com/

 

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X