Karácsonyi fények a kertben

Novembertől kezdve már hanyatlóban van a kerti szezon, a tél közelsége magával hozza hideget, ráadásul az ünnepei hangulat bekerül a levegőbe is.

Miután elvégeztük cserjéink metszését, az utolsó fűnyírást, a lombösszetakarítást, a mulcsozást, valamint a kerti csap és vezetékek víztelenítését novembertől kezdve már hanyatlóban van a kerti szezon. Ugyan még az időjárás enged munkavégzést a kertben, de főként a fagy elleni fegyverkezésé és hangulatfokozó fényeké a főszerep. 

A kertet különféle világítással egészíthetjük ki, a villódzó fénykavalkádtól az egyszerűen feldíszített örökzöld vagy kopasz ágú fákig, mindegyik impozáns, sőt vagány látványt nyújt, de ügyeljünk rá, hogy a növény ágait ne húzzák le a ráaggatott égősorok, mert azzal hosszú távon is ártunk a növénynek. Arra is érdemes figyelni, hogy olyan izzósort vásároljunk, ami nem ad le nagy hőt, azzal ugyanis megzavarhatjuk a nyugalmi időszakban lévő növényt és ettől még fagykárokat is szenvedhet… és a kevesebb sokszor több!

De ha már a kerti világításról van szó, érdemes a láthatóságot biztosító fényforrásokról is szólni, hiszen a korai sötétedés miatt ilyenkor előtérbe kerülnek a praktikusabb megoldások is. A hagyományos falilámpák mellett viszonylag nagy területet bevilágítanak a talajba süllyesztett fényforrások. Okos megoldás tehát ezzel szegélyezni a kerti utakat, ráadásul így a látvány is harmonikusabb lesz. Előnyük, hogy nem emelkednek ki föld szintjéből, így nem képeznek akadályt, még a fűnyírót is egyszerűen áttolhatjuk rajta.

Manapság vannak olyan kültéri, alacsony feszültségű (12 V) fényforrások, melyek villanyszerelő nélkül is biztonságosan és könnyen telepíthetők, sőt állítható fényűek és akár mobil appról is vezérelhetők. Érdemes  akár ilyen alulról világító fénnyel megvilágítani kertünk egy-egy télen is látványos részletét, például egy szebb kérgű fa megvilágítása mindenkiben kellemes érzést kelt. 

Galériánkban egy-két kép látható a Lightpro alacsony feszültségű termékei közül.


Forrás: Megyeri Szabolcs blogja

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X