Talaj a kertünkben

A kertkivitelezés általában az építési folyamat ünnepélyes, utolsó, ugyanakkor pénztárca ürítő szakaszát jelenti. Ilyenkor következik a felismerés, hogy a házépítők által kitaposott és szinte már összetömörödött terepfelszín nem hasonlít az elképzeltre.

A talajban élő lebontó szervezetek működtetik a tápanyagciklust és a levegő megkötésén keresztül tápanyagot biztosítanak a növényzetnek.

Amint a terület megtisztításra került az építési törmeléktől és hulladéktól, a munkagépek megkezdik a durva tereprendezést. A talaj mozgatása során érdemes arra  törekedni, hogy se termőföld hiány, se többlet ne keletkezzen. Fontos azonban megjegyezni, hogy a földtömegegyensúlyt néha a kert adottságai miatt a legjobb szándék és szaktudás ellenére sem lehet megvalósítani.

Ugyanakkor a megmozgatott föld okos felhasználására így is marad lehetőség. A természeti elemek szintjén gondolkodva a legegyszerűbb és a legelegánsabb megoldás az esztétikus terepplasztikák létesítése, de a megmozgatott föld természetesen kerülhet a támfal mögé is töltőföldként.

Galériánkban a terepplasztikára láthatnak pédákat Martha Shwartz munkáiból, akik élen jár ennek alkalmazásában és néhányat a Limelight Parkból:

 Az ökotudatosság jegyében a földmunkák során felszínre kerülő anyagokat a helyszínen újrahasznosíthatjuk. A nagyobb méretű kövekből sáncot, tám- és gabionfalat, kerítést, lépcsőt vagy akár sütőhelyet is építhetünk, míg a kisebbekből szikla- vagy kavicskertet, sőt száraz medret alakíthatunk ki.

Az ilyen kreatív kertépítészeti  megoldásokkal, mint a kitermelt vagy a bontott - esetleg kivágott, felaprított  - anyagok újbóli felhasználása, kertünk nemcsak környezettudatossá és természetessé, hanem egyúttal izgalmassá válik, sőt használati értéke is megnő.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X