Szeptemberben "vadaskertet" építettünk

Szeptember építettünk egy kertet a Balaton-felvidéken, ahol tapasztalhattuk, hogy a természetközeliség amekkora előny, úgy néha ugyanakkora gondot tud okozni.

A kertet nagy jövőbeli reményekkel adtuk át. Úgy gondoltuk, ha a növényzet beáll, akár mintakertként lehet majd rá tekinteni. Csaknem egy hét múlva csörgött a telefon, hogy 3 négyzetméter gyepszőnyeget pótolni kellene, mert a vaddisznók feltúrták. Mikor munkatársunk a helyszínre ért, addigra a helyzet rosszabbra fordult és az érintett, gyümölcsfák alatti frissen fektetett gyepszőnyegből szinte semmi sem maradt épségben.

A helyszín egy nyaraló kertje, ahová sűrűbben járnak az őzek és a vaddisznók, mint maguk a tulajdonosok. Ősszel a kertet nem csak a lehetséges fagyokra kell biztosítani, hanem a vadaktól is érdemes óvni!

A mezőgazdaságban a vadkár általános, ám az állatok gyakran a díszkertekben is szerencsét próbálnak. Az erdő, mező határában lévő kerteknél, természetes módon, számítani kell az erdei vadak érkezésére. Védekezhetünk jó magas (1,8 méter) kerítéssel, illetve a fák törzsét is érdemes hálóval körbevenni. Azonban ez a kert olyan adottsággal rendelkezik, hogy nincs lehetőség kerítés építésére, ezért olyan kémiai vadriasztószer használatát javasoljuk, mely illatanyagával tartja kerítésen kívül az illetéktelen behatolókat. A gyepszőnyeget azóta helyrehoztuk, munkatársunk balesetmentesen hazatért és reméljük a kertet szerencsésen, örömmel fogják használni, kizárólag a tulajdonosok.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X