Azonnali eredmény gyepszőnyeggel

Az élénkzöld, sűrűszálú, élő és üde gyepfelület minden kerttulajdonos szíve vágya és lelkét melengeti, amikor az addig sáros, törmelékes építési terület zöldövezetté válik.

Mint sok más dolognak a füvesítési technikáknak is két oldala van. A mi döntésünk akár évekre meghatározhatjuk kertünk használhatóságát és értékét.

Az árajánlat kézbevételekor megrendelőink gyakran teszik fel a kérdést, hogy a gyepszőnyegezés helyettesíthető-e fűmagos vetéssel. A döntés mérlegeléséhez az ár-érték arány átgondolását szoktuk javasolni, hiszen a fűmagvetés számos kockázatot rejt magában mely nem várt kellemetlenséget tud okozni mind a megrendelőnek, mind a kertésznek.

A fűmagvetéssel sűrűbben előforduló egyenetlenségek és gyomosodás miatti újra- és felülvetések közel annyiba vagy akár többe kerülnek, mint az azonnal használható zöldfelületet képező egyszeri gyepszőnyegterítés. Ezek mellett mégis legnagyobb előnye a gyepszőnyeg alá könnyed mozdulatokkal telepíthető vakondháló, melyet fűmagvetés esetén macerás letenni, hisz a talajt nehéz úgy egyengetni, hogy a szerszámok ne akadjanak el a hálóban.

„A „fűiskolában” termelt gyepszőnyeget a földlabdás cserjékhez vagy fákhoz lehetne hasonlítani. A faiskolai nevelés során olyan erős földlabdát képeznek, hogy a fa vagy cserje utána új helyén garantáltan megeredjen.” http://augsberger.hu/

Városunk új körforgalma 2018. decembere óta jónéhány átalakításon esett át. Kezdetben egy fenyőfa állt a közepén, majd ezt egy herendi porcelánfa váltotta fel. A frekventált helyen lévő szabad zöldfelületen a fűmagvetés fel sem merült, hiszen azonnali eredményt várt mindenki, így a gyomirtást és az automata öntözőrendszer kiépítését követően az alkotás köré zöldellő gyepszőnyeget terítettünk és a propeller alaprajzú körforgalom szegleteibe tervezett növényágyásokat előkészítettük, hogy a VKSZ Zrt. által megálmodott növénykompozíció kivitelezését megkönnyítsük.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X