A játék életbevágóan fontos dolog

Elképzelem. Volt egyszer egy kislány. 6 éves, mosolygós, kedves. Óvodás volt. Szülei, hozzátartozói biztonságban tudták ott őt a hétköznapokon reggeltől délutánig. Aztán egy szép őszi napon, a kislány meghalt.

No nem azért, mert beteg lett, vagy autóbaleset érte, hanem azért, mert rádőlt az óvodában egy famászóka. Ez a történet bizony nem csak képzelgés. Megtörtént. Ráadásul napjainkban. Akkor, amikor elvileg ilyesmi nem történhetne. Pláne nem egy intézmény udvarán. Hogy miért? Mert ilyen állapotú játszóeszközök nem lehetnek használatban 2019-ben!

2003 óta szabályozza jogszabály a köz számára hozzáférhető játszóterek üzemeltetését. Meghatározott rendje és módja van annak, hogy milyen gyakran és milyen mélységében kell a köztéri, intézményi játszóeszközök minőségét, kialakítását, állékonyságát ellenőrizni. Szabvány, pontosabban az MSZ EN 1176 szabványsorozat határozza meg a játszótéri eszközök kialakítását. Ez a szabvány mindent beszabályoz. A játékon megtalálható fej- és ujjbeszorulási helyektől kezdve, a játékok magasságán, alapozási feltételein keresztül, a játékok egymástól mért legkisebb távolságán át az alájuk szükséges ütéscsillapító felületek kialakításáig, mindent. 

Olyan játék, amely nem felel meg a hivatkozott szabványnak nem szabadna, hogy használatban legyen! Mert a rendelet, ezt nem engedi meg, és mert a gyermekek biztonsága a tét!

Ennek ellenére mégis miért vannak ilyen halálos balesetet okozó játékok még mindig használatban? Hogyan lehetséges ez? Rendkívül felháborító.

Szigorú, felesleges és túlzó…

Ilyesmi jelzőkkel illetik sokan a jogszabályokat. Nyilván nem lehet minden hibát kiküszöbölni. Ezt azonban ki lehetett volna. Ez egyértelműen mulasztás.

Ki mulaszthatott? Aki üzemeltető létére nem ellenőrizte rendszeresen a játszótér állapotát, vagy aki nem kérte a bevizsgálást, erre jogosult akkreditált szakértőtől, holott 4 évente kötelező? Vagy aki, miután látta, hogy instabil a játék, nem záratta le azt, hanem továbbra is engedte, hogy gyermekek lógjanak rajta? Nem volt rá pénz, hiányzott a figyelem? Nem keresek felelőst, nem az én dolgom. 

Játszótereket tervezünk és építünk, azért, hogy a gyermekeknek kicsit jobb legyen a gyermekkor. Mélységesen lesújtott a hír. Nekem is vannak gyermekeim. Nem lehet nem odafigyelni bizonyos dolgokra. Nem lehet nem odafigyelni a gyermekeinkre! Egy játszóteret éltetni, gondozni kell. Napjaink játszóeszközei tartósak, nagyon kevés gondozást igényelnek, de mivel védtelen gyermekink használják őket, vagy éppen vandalizmus áldozatául esnek, ezért ellenőrizni kell, csavarokat meghúzni kell, muszáj!

A kislányt feltámasztani nem tudjuk. Az őt gyászolóknak őszinte részvétemet küldöm. A két kis sérült remélhetőleg hamar felépül, jobbulást nekik. 

Ezúton ajánlom fel segítségünket mindazoknak, akik játszóteret üzemeltetnek, de nem tudják, mik az üzemeltetés szabályai. Ilyen baleset többet nem fordulhat elő, tessék ellenőrizni a játékokat! Le kell zárni, vagy kicserélni azt, amelyik sérült, instabil. Jómagam és kollégáim ingyenes tanácsadással, megfelelő kapcsolatrendszerrel állunk szolgálatukra, mert a gyermekekre vigyázni kell!

Ha személyesen venné fel velem, velünk a kapcsolatot, akkor a következő elérhetőségeken ezt megteheti, de elér bennünket az ITT ELÉRHETŐ kapcsolatfelvételi adatlapon keresztül is.

  • Telefonszám: +36 20/ 554-1914
  • Email cím: jatek@royalkert.hu
Interatletika
Kramer & Co
MagicNets
X