Mindenki jól tudja, hogy a legjobb összejövetelek és bulik a konyhában zajlanak, ennek megfelelően a kertes házak már-már nélkülözhetetlen részét képezik a különböző kültéri sütés-főzésre alkalmas eszközök, a kicsi városi kertekben a mobil grillkocsik, míg az elegendő mérettel rendelkező kertekben az épített szalonnasütők és bográcsozók, kemencék, de egyre több helyen látni komplett kerti konyhákat is. A szabadban sütés-főzés élménye nem csupán a meghitt, semmihez sem hasonlítható baráti és családi találkozók hangulatában és az íncsiklandó, gáztűzhelyi ízektől teljesen eltérő falatok elkészítésében rejlik, hanem előnye az is, hogy az ételszagot ez esetben nem szükséges órákon át szellőztetni.
A sütés-főzési alkalmatosságok megválasztásánál törekedni kell arra, hogy az anyagában, stílusában illeszkedjen a kert többi épített eleméhez, valamint a kerti burkolatokhoz. A kertbe harmonikusan illeszkedő megoldás, ha a sütőhely, vagy kültéri konyha körül, valamint az oda vezető útszakaszon a sütőhely anyagával azonos minőségű tipegőköveket helyezünk el. A kerti grillezőkhöz vezető utat vagy ösvényt a kétirányú forgalom miatt célszerű 1-1,2 méter szélesre kiépíteni. A kialakításkor ügyeljünk arra, hogy ne maradjanak teljesen vízszintes felületek, az esővíz lefolyását precíz szintezéssel kell biztosítani.
Praktikus megoldásnak számít, ha a sütőhelyhez közel veteményest vagy fűszernövényekből álló kiemelt ágyást alakítunk ki, ezáltal a konyhai sürgés-forgás kényelmesebbé tehető, hiszen nem kell messzire menni, vagy mélyre hajolni egy-egy díszítőért vagy ízesítőért.
Napjainkban jó minőségű, terméskő mintázatú betongrillezők kaphatók. A terméskőből készült grillezők kiválóan illenek a kerti környezetbe, viszont a beton anyagúakhoz képest jóval magasabb áron szerezhetők be. A grillező alá, valamint a mellette lévő 50-60 cm-es sávba célszerű kavicsot, vagy murvát teríteni, hogy az építmény ne közvetlenül a fűre vagy a földre kerüljön. A kavicsréteget ágyásszegéllyel választhatjuk el a gyepfelülettől.