Végső simítással is végeztünk

Tavaly ilyenkor kezdtünk építeni egy balatoni panorámás, nehezen megközelíthető, meredek, támfalakkal már részekre osztott kertet, melyhez a számos összetett munkafolyamat miatt, négy alkalommal vonultunk fel és most ősszel fejeztük be.

A terület adottságok és a munkafázisok összeférhetetlensége miatt nem volt más lehetőségünk, mint a munkafalyomatokat időben is elhatárolni egymástól és csapatunkkal több lépcsőben kertet építeni. A töltött föld tömörödéséhez idő kell, ezért ezt a legelején, tavaly ilyenkor elterítettük. Előkészítő munkafolyamatként akkor ez a munkafázis nem okozott különösebb örömöt, kemény fizikai munka volt és a kert sem esett át tőle 180 fokos változáson, viszont a következő felvonulásunk alkalmával az esztétikai javulást nem lehetett nem észrevenni.

A felső telekrésztől lefele haladva befüvesítettünk és beültettünk jól körül határolható részeket, illetve a közel 6 méter magas borókákat, melyek mozgatásáról és ültetéséről korábban már írtunk. A változásokat mi sem jelezte jobban, mint hogy kollégáink elkezdtek fényképezni és azokat büszkén mutogatni. A nehezebb anyagok felmozgatását egy önjáró talicska segítségével oldottuk meg, természetesen erről is született pár kép.

Nemrégiben készült el a panorámás úszómedence, ezért be tudtuk fejezni az addig anyagtárolásként szolgáló medence melletti sík terültet.

A kertben mindenhol visszaköszönnek a mediterrán növények, melyeknek a Balaton partján jó a túlélési esélyük. Gránátalmák, fügék, levendulák és a 25 m2-es növénykazettába nagy számú kúszó rozmaring került. A kerítés mentén az alsó részébe is babérmeggyek, korallberkenyék és cserszömörcék kerültek, de hogy a látványt ne zavarják, mindből alacsonyabbra növőt választott a tervező, míg a villanyoszlopok takarását a borókákkal oldotta meg és tökéletes helyre való elültetésüket helyszíni jelenlétével biztosította.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X