Kerttervezés kutyásoknak

Vannak kutyák, melyek méretükből adódóan lakásban is elférnek, ám többségük a szabadtéren érzi jól magát, de nem is kell őket különösebbet bemutatni, tudjuk, hogy vannak köztük igazi rombológépek, magasugróbajnokok, mélyépítők és labdazsonglőrök.

Még sokáig sorolhatnám, mégis mindenki hozzá tudna valamit fűzni. Egy biztos: a kutya, mint házőrző kezdi elveszíteni szerepét, inkább házi kedvenc, családtag.

Sokszor a felásott vagy elsárgult gyep, a kerítés menti gödrök, a vizelettel jobblétre szenderített növények jelzik, hogy a házigazdák kutyások. De nem is feltétlenül kell belépnünk a kapun hiszen, ha a háznál kutyus van, akkor az úgyis a kerítéshez szalad, amint az utcán mozgást észlel.

Egy jó tanács: ültessük a sövényt 30-40 centiméterrel beljebb a kerítéstől, hogy egy járőrsáv maradjon négylábú kedvenceinknek. Egy nagyobb testű kutyának nem akadály a kerítés menti sövény, átvágja magát rajta, letapossa, belefekszik, vagyis a szorosan a birtokhatárra ültetett növények egyértelműen veszélyben lennének.

Hasznos kitapasztalni a kutyus főbb útvonalait is és ezen szakaszokon rögtön műfüves vagy szórt burkolatú (kavics, mulcs) járófelületben gondolkodni, mivel a gyep úgyis kikopna az intenzív használattól.

Érdemes azt is kifigyelni, hogy kedvencünk, hol időzik szívesen és ott helyezni el a házát!

Forró nyarakon a tulajdonosok tavakhoz viszik sétálni és fürdeni a kutyust, esetleg otthon slaggal spriccelik. A kutyamedencét viszonylag kevesen ismerik, pedig beépítve esztétikus látványt is nyújthat és az árnyékban elhelyezve nyáron igazi kutyaparadicsommá válhat, melyet kedvencünk akkor használ, amikor szükségesnek érzi.

Na de mi a helyzet a kutyagumival és a vizeléssel? Erre is létezik megoldás, mellyel csökkenthetjük a kártételt kertünkben! Alakítsunk ki egy lazább talajú részt és tanítsuk meg kedvencünket, hogy ezen a szent helyen végezze a dolgát, így nem kell aknákat kerülgetni és a takarítást is leegyszerűsítjük.

Bár az állatok ösztönösen tudják, hogy mely növények mérgezőek, ne bízzunk egy kölyökkutya „ízlésében”. Ne ültessünk se mérgező növényt, se szúróst, se olyat, ami belemehet a szemébe vagy a szőrébe.

Persze semmi sem garantálja, hogy kertünk ezen szempontok menti kialakításával együtt fog működni a kutyával, hiszen a kert vagy kutya párosból a gazda sem elhanyagolható tényező.

Foglalkozni és tanítani kell az állatot, viszont az biztos, hogy megéri előrelátónak lenni és még egy komolyabb kertépítés előtt átbeszélni ezeket a lehetőségeket a kivitelezővel. Így cselekedett az az ügyfelünk is akinél az alábbi képeket készítettük. A teljes kert ebben az évben fog elkészülni, melyről természetesen majd beszámolunk.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X