Tavaszi mezőgazdasági munkák

Ismét elérkezett az időszak, amikor egyre gyakrabban láthatunk a földeken dolgozó traktorokat, talajművelő gépeket. Rendkívül fontos tavasszal egy frissítő talajgondozás a későbbi jó minőségű termés érdekében.

A talajművelés céljai

- a talaj morzsalékos struktúrájának előállítása;

- a talajban felvehető tápanyagok mennyiségének növelése;

- a talaj időközönkénti forgatása;

- a talaj alkotórészeinek keverése;

- a trágya és a tarló alátakarása;

- a gyomok és a káros rovarok irtása;

- a felső réteg tömörítése bizonyos esetekben;

- a talaj beéredésének előmozdítása;

- a talaj felületének megfelelő alakúra formálása.

Idén tavasszal ugyanott folytatódik a munka, ahol tavaly ősszel abbamaradt: a csapadékhiánnyal való küzdelemmel. A telünk ismét száraz volt, hiányzott a földeknek a vastag hótakaró is.

Éppen ezért az első feladatok közé tartozik a hengerelés és simítózás, hogy a talajban maradt minimális vízmennyiséget lezárják, nehogy elpárologjon.

Következő lépésként hozzá lehet kezdeni a tápanyag utánpótláshoz, ez könnyen kivitelezhető műtrágyával. Trágyának nevezzük mindazokat az anyagokat, amelyekkel a talaj termékenysége növelhető. Mindebben a mezőgazdászok segítségére lehet szóró gépünk.

A talaj lazítása is elengedhetetlen, hiszen ezáltal az összeállt vagy tömörödött rétegeket kisebb-nagyobb rögök képződésével szétválasztjuk. Ennek köszönhetően a talaj vízbefogadó képessége nő, ezáltal nagyobb vízmennyiséget képes tárolni hosszabb ideig. A lazítás mind az alapozó, mind a kiegészítő talajmunkák fontos műveleti eleme és eljárása. Azaz nélkülözhetetlen a talaj kedvező fizikai és kémiai állapotának megőrzésében, javításában, valamint a talaj védelmében. Ezen munkafolyamatnak eszköze lehet a borona vagy a mélylazító.

Zöldségtermesztésben a tavaszi talajművelés fontos eleme a magágy-előkészítés. Míg a februárban és márciusban vetett kora tavaszi növények esetében sokszor elegendő a simítózás, esetenként boronálás, az április-május hónapokban vetett zöldségfélék esetében már nemcsak a talaj szerkezetével, de a gyomokkal is fel kell vennünk a harcot. Vetés előtt érdemes néhány alkalommal tárcsával vagy kultivátorral átmozgatni a talajt a gyommentesítés érdekében.

Ezután következhet a vetés. Érdemes megemlíteni a vetésforgó rendszert, ami jelenleg a legkedveltebb földművelési eljárás. A vetésforgó a növénytermesztésnek olyan rendszere, melynek négy jellemző alapeleme van és ezek közül egyik sem hiányozhat.

 

 A négy alapelem a következő:

- a növényi összetétel (szerkezet),

- a növények aránya,

- a növények sorrendje és

- a körforgás (rotáció).

A növényi összetételen azt értjük, hogy egy gazdaságban egységes területen milyen növényeket termesztünk.

A növények aránya azt jelenti, hogy a szóban forgó növényfajok az adott összterületből mekkora területet foglalnak el.

A növények sorrendjén értjük azt, hogy a már ismert összetételű és arányú növények az adott területen a következő években, hogyan következnek egymás után.

A sikeres termesztés fontos feltétele a nagy teljesítőképességű, korszerű fajta és a jó minőségű vetőmag. Nagyon fontos, hogy - a minőségi követelményeknek megfelelő - jó csíraképességű, tiszta és fajtaazonos vetőmagot vessünk. Tavasszal a gazdák elsőként a kalászos gabonákat (kukorica, búza) vetik el, hiszen, a tavaszi változékony időjárást ezek viselik a legjobban.

Szintén a tavaszi időszakot érinti az ápolás és a vegyszeres gyomirtás. Ehhez különböző permetszereket, permetező gépeket használhatunk a gyors és hatékony munkavégzéshez. Mind a földeken, mind pedig a gyümölcsös gazdaságokban egyaránt fontos az áprilisi növényvédelem. Szőlők és gyümölcsfák esetében az áttelelt károkozók ebben az időszakban vándorolnak át a kibomlott levelekre. Szintén tavasszal szükséges a vírusos megbetegedések ellen is küzdenünk, hiszen fertőzés esetében jelentős károkat okozhatnak később a termésekben, az egészséges fákat pedig csak a megbetegedett növények megsemmisítésével védhetjük meg.

Összességében azt mondhatjuk, hogy számos dologra kell odafigyelni és számtalan viszontagsággal kell megküzdeniük a gazdáknak a bőséges termés érdekében. Szakszerű eszközeinket használva profitál a föld és mi, emberek is, hiszen nagyobb valószínűséggel fog kiváló minőségű termésünk születni.

GardenGo®
NEGRI
Bicchi
DELEKS
Agromasz
Cosmo
Intermac
Kołaszewski
Muratori
Procomas
X