Közösségépítés integrált játszótereken

A játszótér gyermekkorunk meghatározó helyszíne. Az itt szerzett tapasztalatok és élmények végigkísérik életünket. Éppen ezért fontos, hogy mindenki számára elérhető és szórakoztató közösségi tereket építsünk.

Mi az a befogadó játszótér?

Befogadó vagy integrált játszótérnek nevezzük azokat a köztereket, ahol az ép és fogyatékossággal élő gyermekek is együtt tudnak játszani. Ezáltal nem egy külön, elszeparált teret alakítunk ki a mozgáskorlátozott gyermekek számára, sokkal inkább a közös játék élményét nyújtjuk minden gyerkőcnek. Ez az “együttjátszás” pedig olyan elfogadó és nyitott szemléletet eredményez, amelyre napjainkban igazán szükség van - életkortól függetlenül.

Miért van rá szükség?

A szegregáció leküzdése mellett szintén fontos szempont a fizikai aktivitás. Ugyanis a kutatások azt mutatják, hogy az általános népességhez viszonyítva a mozgáskorlátozott, érzékszervi és kognitív fogyatékossággal élő gyermekek számára sokkal nehezebb megteremteni az aktív kikapcsolódást. A fizikai fogyatékossággal élő fiatalok 4,5-szer magasabb mozgásbeli inaktivitást mutatnak, mint az ép kortársaik. Ez pedig további egészségügyi problémákhoz is vezethet a későbbiekben. Ezért fontos, hogy minden gyermek számára megteremtsük az aktív kikapcsolódás és a játszva mozgás lehetőségét!

A fogyatékossággal élő gyermekek nagy arányban küzdenek szociális elszigetelődéssel. Gyakran nehézséget okoz számukra a barátkozás, ezért felnőtt korban is kevés társas kapcsolattal rendelkeznek. Ezen akadályok leküzdésére kiváló megoldás a befogadó játszótér! Itt ugyanis a gyermekek a közös játék során nyitnak egymás felé, ismerkednek, barátkoznak, fejlődik a szociális érzékük, ezáltal idősebb korban is könnyebben alakítanak ki társas kapcsolatokat. A játék során a mindennapi stressz szintje is jelentősen csökken, ezáltal az érzelmi jólét állapotát is megteremthetjük számukra.

Az sem utolsó szempont, hogy az integrált játszótereknek még több biztonsági előírásnak kell megfelelniük, így minden szülő nyugodt szívvel engedheti gyermekét ezekre a közösségi terekre.

Hogyan alakítsunk ki integrált játszóteret?

Szigorú előírások vonatkoznak minden játszótérre. Ez pedig az integrált közösségi terekre különösen igaz, hiszen számos speciális igényt is figyelembe kell venni. Ezért rugalmasnak és a különböző élethelyzetekre nyitottnak kell lennünk a tervezés során.

Fontos, hogy egy befogadó játszótér nemcsak a mozgásukban korlátozott gyermekek számára kell hogy megfeleljen. Oda kell figyelni többek között az autizmussal élő, a látás- vagy hallássérült, illetve az értelmi fogyatékkal élő kisgyermekek igényeire egyaránt. Hiszen egy funkcióját és küldetését megfelelően kielégítő játszótér minden gyermek számára szórakoztató és örömteli játékot kínál!

Tervezési különlegességek

Egy befogadó játszótér megtervezése számos kihívás elé állítja a csapatot. Azonban örömmel nézünk elébe, hiszen minden egyes integrált játszótérrel tehetünk valami jót a jövő érdekében.

Üzletágunk a tervezéstől és az eszközök kiválasztásától a pályázati lehetőségek felkutatásán át a telepítésig és üzemeltetésig a játszóterek megvalósításának teljes folyamatát menedzseli. Így a városvezetők és befektetők válláról teljes egészében levesszük a terhet.

Az alapkoncepció kialakításánál az akadálymentesített eszközök mellett különböző színes, edukációs és egyensúlyérzéket fejlesztő eszközt igyekszünk egy adott helyszínre elhelyezni. A terület kiválasztásánál figyelembe kell venni a megközelíthetőséget és a parkolási lehetőségeket is. Olyan helyszínt érdemes választani, ami elég nagy ahhoz, hogy szellősen helyezhessük el a játékokat és parkberendezéseket.

Rengeteg integrálttá, befogadóvá tehető közterünk van! Jó lenne minél több embert kint együtt látni ezeken a helyeken! Mert a zöld környezet, a szabad levegő és a jó társaság egészségessé tesz!

 

Forrás: https://adventureplaysystems.com/planning-tools/playground-education/inclusive-play/

Interatletika
Kramer & Co
MagicNets