Tropical feeling

Külföldi utazásaink alkalmával irigykedünk a déli tájakon jellemző növényállományra, azonban van néhány olyan faj a tarsolyunkban, melyek megfelelő gondozás mellett elhozhatják kertünkbe a keresett feelinget.

Családi házunk udvarát nyaranta rózsaszín és fehér virágú leanderek díszítik, persze óriási kaspókba vannak ültetve. Nagymamán furcsa szokása, hogy külföldi nyaralásaink alkalmával ő nem a híres korzikai gesztenyesört, vagy Chianti vörösbort hoz szuvenirként, hanem egy-egy mutatós növény hajtását. Így került a szomszédasszony balatoni telkére füge, datolya és gránátalma, a mi kertünkbe pedig dúsan virágzó leanderek.

Mivel nálunk mások az éghajlati viszonyok, mint délen, így ültetéskor több dologra is oda kell figyelni különben a tél fájdalmas pusztítást tud végezni, ezért keressünk nekik fagyvédett pontot a kertünkben. A földben hagyott egzotikus növényeknek úgy lesz a legtöbb esélyük, ha délre vagy nyugatra néző fal közelébe ültetjük el őket, így védve őket a fagytól és a széltől.

Hogy 100%-ig biztosítsuk kint hagyott növényeink túlélését érdemes betakarni őket télre. A mulcsozás jó, viszont a fóliával való takarás ritkán sikeres, mert gátolja a légmozgást és a növény rothadásához vezethet. Jobb megoldás, ha száraz szalmával takarjuk és a növényhez rögzítjük, így megakadályozzuk a csapadék bejutását.

Van néhány olyan növény a tarsolyunkban, melyekkel még egy magyarországi kertbe is becsempészhetjük a déli tájak forró hangulatát:

  • Arália (-10°C-ig télálló)
  • Banán (-5°C-ig télálló, alaposan takarni kell)
  • Kánna (változó mértékben (1°C-ig) télálló, hajtását teljesen vissza kell vágni)
  • Gyömbérliliom (változó mértékben (1°C-ig) télálló, hajtását teljesen vissza kell vágni)
  • Kínai kenderpálma (-10°C-ig télálló)
  • Yukka (-5°C-ig télálló)
  • Szukkulensek, mint a kutyatej és a varjúháj tágtűrésűek, kivéve a kaktuszokat
  • Hibiszkusz (-10°C-ig télálló)
  • Fűfélék (szálkafű, tarka sás, kígyószakáll), bambuszok és páfrányok takarva télállók

Egyes egzotikus növényeket egynyáriként érdemes tartani és évente cserélni őket. Másokat cserépbe érdemes ültetni, hogy bent teleltessük át. Nem szükséges szubtrópusi hőmérsékletet teremteni, de valamennyi fűtésre szükség van. Hogy pontosan hány fokos hőmérsékletet tartsunk fenn, az a növényektől függ. Aki jobban körül járná a témát, annak hazánk botanikus és növénykertjeit javaslom, de a fentebb látható balatoni nyaralóban érdemes is eltölteni néhány napot, ahol igazi különlegességeket láthat.


Forrás: BBC Kertvilág 2019. III. évf. 8. szám

Magyar Tájépítész Szövetség
MAKEOSZ
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird