Méhek a kertben

Egy tévesen Einsteinnek tulajdonított megállapítás szerint, ha a méhek kipusztulnak, négy évre rá az emberiség is követi őket. A méheket az utóbbi években egyre több, és összetettebb veszély fenyegeti.

Az éghajlatváltozás, a monokultúrás mezőgazdaság, a rovarirtó szerek, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés együttes hatásai miatt hazánkban ebben az évben volt tapasztalható először a természetes beporzásért felelős méhfajták tömeges pusztulása. Szerte Európában is hasonló jelenséget tapasztaltak a szakértők, ennek elkerülése érdekében Amszterdamban több olyan intézkedést is bevezettek, mellyel a civil emberek is bekapcsolódhatnak a méhpopuláció megóvásába.

Ilyen kísérleti intézkedés a biodiverz városi zöldfelületek – melybe a városi és magánkertek egyaránt beletartoznak - létrehozása és összekapcsolása, melynek eredményeként a méhek száma 45%-kal nőtt. A rendszerbe bekapcsolódva saját kertünket is méhbaráttá alakíthatjuk, ha arra a tervező még a kialakítás stádiumában ilyen szemmel tekint (pl.: méhgarázs létesítése). Több módszer is kínálkozik a méhek számának fenntartására, illetve emelésére.

A természet közeli kerteknek számos előnye van, a szépségén túl, egyszerűen gondozható, erőteljes és vadon élő fajok is nagy számban fordulnak elő benne, melyek virágai jelentős nektárt jelentenek zümmögő méhek apró seregeinek. Az ilyen kertek vonzzák a látogatókat, akik sokszor hívatlanul jönnek. Tavasztól őszig madarak, rágcsálók és rovarok sokasága tűnik fel színpompás kertekben. Akár órákig is figyelhetjük őket nektárgyűjtögetés közben, lágy zümmögésüket hallgatva.

A méhszámot többféleképpen is lehet növelni. Egyrészt már a talajszinten is fokozni lehet, hiszen divatos irányzatnak számít, hogy a mezítlábas méhcsípés elkerülése érdekében az egész kertben nem, viszont pár foltban a füvet szabadon magasra nőni hagyják a hobbikertészek. A poszméhek ugyanis szívesen fészkelik be magukat fűcsomókba a hosszú fűszálak közé, de a különböző kisebb állatok által a földbe fúrt járatokat, illetve a madárodúkat is kedvelik.

A másik módszer a dekoratív, természetben is fellelhető növényfajok alkalmazása, mely nemcsak saját magunk gyönyörködtetésére szolgál, de a beporzó méheket is vonzzák az élénk színek. Vannak persze kedvenc növényeik, melyek illatukkal és színükkel jobban csalogatják őket, ilyen például a szemet gyönyörködtető, és illatos izsófű, levendula, rózsa, zsálya, őszirózsa, stb.

Ha legközelebb a kertünknek pihengetve, vagy éppen dolgos óráinkban zümmögő méheket hallunk, gondoljunk mindig arra, hogy az általunk elfogyasztott ételek nagy része a méhek és más beporzó rovarok munkájától függ.

Magyar Tájépítész Szövetség
VIASTEIN
Greenroof
Diadem®
HUNTER
Rainbird
X