Közösségi tér építés három lépésben

Adott egy nyugat-magyarországi település friss, fiatalos új városrésze. Az új városrész kertvárosias jellegű, egyre másra épülnek a szebbnél szebb családi házak a környéken.

A városvezetés felismerte, hogy minőségi zöldfelületnek, közösségi térnek helyet kell adni ebben a településrészben.

Beszélgettünk az érintett döntéshozókkal arról, hogy várhatóan kik és mekkora létszámban fognak a kijelölt 3400 m2 alapterületű zöldfelület környékén mozogni nap, mint nap. Olyan területet talált az önkormányzat, mely minden szempontból megfelelő ahhoz, hogy egy kiváló közösségi térnek adjon helyet a településen.

Mik ezek a szempontok?

– Nem peremterület, hanem beékelődik a lakóházak közé, így szerves részét képezi a városrész életének.

– Domborzata sík, ennél fogva tervezhető rá egy jól átlátható, mindenki által könnyen átjárható közpark.

– Közművesített, illetve jelenleg a telekhatáron sorakoznak a közművek.

– Jó a kiválasztott terület megközelíthetősége gyalogosan és autóval is. Van lehetőség parkoló és közvetlenül rá vezető, aszfaltozott út kiépítésére.

A városvezetés saját forrásból, több szakaszban kíván fejleszteni. Ez lett a vonalvezetőnk a tervezés során. A tervezési folyamat a városvezetéssel egyeztetve zajlott. A beszélgetést, igényfelmérést követően letettük ötletünket az asztalukra. Némi igazítást, finomítást követően viszonylag rövid idő alatt (2 hónap) kialakult a végleges koncepció.

Különböző funkciójú részterületeket fogalmaztunk meg, így lett játszóterület a kicsiknek, nagyobbaknak, lett sportolásra alkalmas fitnesz és street workout tér, illetve csapatjátékok játszására alkalmas sportpálya is. Természetesen arra is gondoltunk, hogy a pihenésre is legyen lehetőség, ezért pihenőpadokat, pergola alá helyezendő piknik bútorzatot helyeztünk el a megfelelő pontokra. A komfortosság növelése érdekében ivókút, konténer vizesblokk került a tervbe. A közösséget az EGYÜTT építi.

Lehetséges itt a játék, a sport, a pihenés és még sütögetni is kivonulhatnak baráti társaságok, családok a területre. Nincs park növényzet és fák nélkül, ezért a parkosításra, fásításra kiemelten gondot kell fordítani. A park egészséges levegőjét, klímáját, az élővilág számára élőhelyeket a fák fogják biztosítani. Reméljük, hogy a leendő használók sajátjukként fognak vigyázni a parkra, melyet jó idő esetén akár naplemente után is fognak tudni használni, mivel közvilágítás is bekerült a beruházásba.

3 ütemre osztottuk fel a fejlesztést. A 3 ütemről adnak tájékoztatást a látványképek. Természetesen, ami a terveken van, az megvalósítható, megépíthető. Olyan berendezéseket választottunk, melyeket ismerünk, melyeknek a minőségében megbízunk és amelyek gazdaságosan fenntarthatóak, szépek, masszívak.

A tervekhez költségeket is csatoltunk, nyilván ez is nagyon fontos információ ahhoz, hogy a megrendelő számolni, kalkulálni és beruházást tervezni tudjon. Leadtuk a terveket, de nem engedtük el megrendelőnk kezét. Bármilyen további kérdése, kérése esetén kereshet minket és a kivitelezés során is végiggurítjuk a folyamatot, ha erre kérnek minket.

Ha közösségi tér építésen, tervezésen gondolkodik, akkor forduljon hozzánk bizalommal. Bővebb információt ide kattintva érhet el!

Lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink bármelyikén, vagy az ITT található kapcsolatfelvételi adatlapon keresztül.

Írta: Sándor Anita Köztéri eszközök üzletágvezető, tájépítészmérnök

Magyar Tájépítész Szövetség
MAKEOSZ
VIASTEIN
Greenroof
Interatletika
GardenGo®
NEGRI
Bicchi
DELEKS
Victory Auto
Diadem®
HUNTER
Rainbird
Kramer & Co
MagicNets
Agromasz
Cosmo
Intermac
Kołaszewski
Muratori
Procomas