Őszi tennivalók a díszkertben
2017. október 25.
images_(2).jpg, Lombgyűjtés
Lombgyűjtés
Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

Díszkert őszi ápolása
Az idő hűvösebbre, csapadékosabbra fordulásával fejezzük be az öntözést és a nitrogén műtrágyázást, mert ha növényeink a növekedésre koncentrálnak, nem erősödnek meg kellőképpen és így könnyebben válhatnak a téli fagy áldozatává.

A füvet októberben nyírjuk utoljára, de ne túlságosan rövidre, hogy jobban átvészelhesse a telet. Kissé leromlott, egyenetlen felszínű gyepet még helyrehozhatunk földterítéssel, ami kötött talajon nagyrészt homokból, homokos talajon inkább vályogból, ennek hiányában tőzegből álljon. A keverékbe komposztot, érett istállótrágyát, vagy más szerves tápanyagot is keverhetünk. Kiszórás előtt vessünk fűmagot a hiányos részekre. A mohás és tömődött részeket éles fogú, vagy speciális vágó gyepgereblyével levegőztessük meg.

Szeptember után már kockázatos füvet vetni, mert hűvös időben lassan csírázik, ezáltal nem gyökeresedik és sűrűsödik be kellőképpen a tél beálltáig. A bátrabbak mégis megpróbálkozhatnak még a novemberi vetéssel is, amikor a növények már az első enyhébb tavaszi napokon növekedésnek indulnak és ezzel a korán beköszöntő forró nyári napokat nagyobb eséllyel vészelik át.

Lombhullás, lombszívás és komposztálás

Az őszi lombhullás a gondosan ápolt díszkertben nagy bosszúságot okoz. A lehullott lombot kár a kukába hordani – talán ezáltal még plusz költségekbe esve – , érdemesebb komposztot készíteni belőle. Esetleg szórhatjuk nagyobb cserjesorok közé is, ilyenkor nem árt egy kis nitrogén műtrágyával elősegíteni tavasszal a lebomlást. A diólevelet helyesen nem szokás a komposztba hordani, mert akadályozza a növények növekedését, azonban egy év alatt annyira lecsökken ez a hatása, hogy akkor már nyugodtan felhasználhatjuk a belőle készült komposztot. Veszélyesebb a lomb égetése, ami pl. rákkeltő dioxint, és egyéb a Föld légkörét és élőlényeit mérgező anyagot bocsát a légkörbe.

A lombot az újabban erősen terjedő elektromos kézi lombszívókkal is összeszedhetjük, azonban ne várjunk tőlük túl sokat, inkább csak kis mennyiségű, száraz lomb rendszeres összeszedésére alkalmasak.

Növények visszapótlása és ültetése


Most pótolhatjuk a legjobb eredéssel a kipusztult, vagy újonnan tervezett növényeinket. A konténeres mellett földlabdás vagy a hónap végétől már szabad gyökerű szaporítóanyagot is választhatunk. Még ültethetjük a télálló hagymás-gumós növényeket is (pl. tulipán, jácint, nárcisz), azonban szedjük fel a nem télállóakat, pl. dália, kánna, kardvirág. Ezeket tisztítsuk meg a földtől, árnyékos, szellős helyen szárítsuk meg és szellős pincében vagy hasonló körülmények között tároljuk.

Dísznövények őszi műtrágyázása és teleltetése


A dísznövények közé foszfor-, kálium- és mikroelemtartalmú műtrágyát még kiszórhatunk, csak a nitrogént kerüljük el, mert ez csökkenti növényeink fagyellenállóságát. Most már ideje bevinni a fagyérzékeny növényeinket, pl. leandert, angyaltrombitát, muskátlit. Ne a meleg szobába kerüljenek, hanem egyelőre fűtetlen, de később is csak 5-10 C-os helyiségbe.

Forrás: www.edenkert.hu

« vissza
RoyalKert.hu
Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»