A gyep titkai
2017. április 18.
IMG_1473_(2).jpg, Gyepszőnyeg terítés
Gyepszőnyeg terítés
Kert és park
Gyepszőnyeg terítés
Kert és park
Gyep öntözése automata rendszerrel
Kert és park
Automata öntözőrendszer
Kert és park
Ilyen a gondozott gyep.....
Kert és park
Gyep tápanyagutánpótlás műtrágyával
Kert és park
további fotókhoz kattintson a képre ^

Amikor egy szép gyepről van szó, elsőre biztosan gyepszőnyegre gondolunk, ha pedig mégsem, akkor alighanem a legendás angol gyepre. Természetesen az angol gyep titka a különleges éghajlat, a gyepszőnyegé pedig a különleges gondoskodás. Ettől eltekintve valószínűleg mindkettő fűmagként kezdte az életét. A növény pedig, amit mi gyepnövényként vagy fűként tisztelünk, közeli rokonságban áll a búzával, de akár a minket annyira bosszantó tarackkal is.

Ahogyan a gyepünket alkotó fűmagvak, úgy a búza, a tarack, de még akár a bambusz is a pázsitfűfélék családjába tartozik. Az utóbbi természetesen káros hatással lenne a fűnyírónkra.  Ezek a növények ugyanazon alcsaládba is tartoznak, a perjefélék alcsaládját szélesítik. Ahogyan ezeknek, a pázsitfűféléknek is eltérő tulajdonságai vannak. Ugyanúgy, a kertünk gyepjét alkotó fűtakaró is eltérő tulajdonságú fűfajokból áll. Némelyik fűfaj gyorsan csírázik, némelyik lassabban. Van amelyiknek tarackosodik a gyökere, van olyan ami a taposást jól tűri. Vannak fajok amik az árnyékot jobban viselik.

Ezek a fajok a természetben is különböző társulásokban fordulnak elő és a bolti fűmagkeverékekben is. A legtöbb fűmagkeverékben  ugyanaz a 3-4 faj vagy alfaj található meg, ezek azonban eltérő arányban.

A fajok aránya leggyakrabban attól függ, milyen célra szeretnénk használni a fűmagkeveréket. Házi kertekben a leggyakrabban használt fűmagkeverék a Sport fűmagkeverék. Hiszen nem árt ha a gyepünk nem csak szép, de a mindennapi használatot is jól bírja.

Míg a dobozok, zsákok hátoldalán, címkéjén az összetétel igen hasonló, addig az árcédulák igen eltérőek lehetnek.
Néhány erre szakosodott cég tovább nemesítette ezeket a fajokat, ezzel javítva bizonyos tulajdonságaikat.

 

Amikor füvesítünk, egy bizonyos fajta gyorsan kikkel, ezzel egyben védi is a lassabban kelő és kényesebb, vagy nemesebb fűfajtákat, tehát eleinte ez a faj található meg magasabb százalékban. Ha minden rendben megy, a gyepben 1 - 2 év elteltével szép fokozatosan más fajták veszik át a vezérfű szerepét.  Ezek a fajok lennének azok, amitől nagyjából gyepszőnyegnek nevezünk egy vetett füvet.

Kedvenc pázsitunkban mindig azok a fajok lesznek a vezér füvek, amelyek számára ideálisak a körülmények. Így aztán a gyepfarmokon, fizetett szakemberek nap mint nap, foglalkoznak a fűvel. Így  biztosítva, hogy a megfelelő fűfajok a megfelelő arányban tudjanak fejlődni.

Tehát amikor gyepszőnyeget vásárolunk, akkor valójában olyan füvet vásárolunk amiben a fajok olyan arányban vannak jelen, melyet házilag csak nagyon időigényesen és sok gondoskodással lehet létre hozni. Ám ha ezek a fajok teljesen kifejlődtek jóval könnyebben kezelhetőek, mint a frissen vetett fű.

A gyepszőnyeg titka a különleges nemesített fűmagkeveréken túl, a kiváló minőségű talajban, a professzionális gondozásban és minőségi öntözésben van. Frissen megvásárolt gyepszőnyegünkkel ugyanis legalább 18 hónapon keresztül profi szakemberek foglalkoztak.

El lehet érni a gyepszőnyeg minőségét házilag?

Természetesen igen! Hasonló minőséget, megfelelő talajjal, minőségi fűmaggal és tápanyagokkal, rendszeres és egyenletes öntözéssel és gyakori fűnyírással, el lehet érni.

Talaj

Aki már látott gyepszőnyeget lerakás előtt, az tudja, milyen jó minőségű föld alkotja magát a gyepszőnyeget. Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, kissé homokos szerkezetű talaj.
A kertünk talaja rendszerint nem ilyen, és ilyen minőségű talajt vásárolni is nehéz. Ehhez hasonló jó minőségű termőföldet természetesen lehet kapni. Ezekről azonban azt érdemes tudni, hogy bár szerkezetileg és minőségileg megfelelőek, tápanyag javítást igényelnek.

Minőségi fűmag

Írtunk a fűmagkeverékekről, és bármelyik dobozát is nézzük a következő fajokat fogjuk találni:

Angol perje -olium Perenne
Réti perje - Poa pratensis
Vörös csenkesz – Festuca Rubra

Ha megnézünk két-három dobozt, vagy zacskót, ugyanezeket a fajokat találjuk rajta, azonban eltérő százalékban.
Ha azonban megnézünk egy minőségi fűmagot, mondjuk egy Scotts vagy Eurogreen fűmagot, akkor is ugyanezeket az összetevőket találjuk rajta. Azzal az apró különbséggel, hogy a gyártók a saját változataik nevét is közzé teszik, és egy-egy fűfaj több változata is megtalálható.

A Sotts napos-árnyékos területekre szánt fűmagkeverékének összetétele például:
15% - (Poa Pratensis HB 129 "Thermal Blue")
10% - (Lolium Perenne Fairway)
15% - (Lolium Perenne Transate)
20% - (Festuca Rubra Florensate)
40% - (Festuca Rubra Ombretta

A minőségi fűmagoknak természetesen magasabb az áruk, cserébe azonban sokszor bőven 90% feletti csírázási arányuk, már keléskor is gyönyörű színük és állaguk van. Megfelelő gondozás mellett viszonylag rövid idő alatt elérik a gyepszőnyeg szerű küllemet.

Tápanyag

Aki azt mondja a szerves trágyánál nincs jobb, annak tökéletesen igaza van, ennek ellenére mi füvesítésnél mégsem használjuk. Mégpedig azért nem, mert még a növényevő állatok sem tudnak mindenfajta magvat megemészteni. Füvesítés szempontjából a szerves trágya, bőséges tápanyagba ágyazott gyom magvakat jelent.
A hagyományos műtrágya viszont egyszeri tápanyagsokkot okozhat és ráadásul könnyű is kiégetni vele a füvet. Ezért mindenképpen speciális összetételű, elosztott hatástartalmú műtrágyát érdemes alkalmazni.
Mi a Scotts cég termékeit használjuk, ezek a műtrágyák hónapokon át képesek a tápanyagot adagolni.

Rendszeres és egyenletes öntözés

Egy friss füvesítésnél mindenképpen fontos tényező, hogy ne száradjon ki a talajfelszín.
Ez kezdetben kelésig, akár napi 3-4 öntözést is jelenthet.
A már kikelt, vagy kifejlett fűnek is fontos, hogy megkapja a megfelelő vízmennyiséget.

Mennyi is ez a vízmennyiség?
Hazánkban a növényekből és a talajból naponta elpárolgó víz mennyisége átlag 4mm, elméletben ennyit kellene pótolnunk. Ez pedig 4 liter vizet jelent négyzetméterenként.
Ezek természetesen statisztikai adatok, minden kert más és más.
A napi öntözés azonban több szempontból sem hasznos és az sem mindegy mikor öntözünk. Ha nagyobb kertünk van, előbb-utóbb hasznos segítőnk lehet egy automata öntözőrendszer és egy profi öntözős szakember, aki akár vizet is spórolva igyekszik széppé varázsolni a gyepünket.

Rendszeres nyírás.

Milyen időközönként érdemes nyírni a gyepünket?
Vajon elegendő hetente? Kéthetente? Ott ahol a gyepszőnyeget termesztik, gyakorlatilag 3-4 naponta nyírják a gyepszőnyeget. Ha hasonló eredményt szeretnénk elérni, hasonló gyakorisággal kell füvet nyírnunk.

Forrás: édenkert.hu

« vissza
RoyalKert.hu
Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»