Szűrés:   Kert és Park Öntözés Játszótér Köztéri eszközök Gépek
2017. április 18.

Amikor egy szép gyepről van szó, elsőre biztosan gyepszőnyegre gondolunk, ha pedig mégsem, akkor alighanem a legendás angol gyepre. Természetesen az angol gyep titka a különleges éghajlat, a gyepszőnyegé pedig a különleges gondoskodás. Ettől eltekintve valószínűleg mindkettő fűmagként kezdte az életét. A növény pedig, amit mi gyepnövényként vagy fűként tisztelünk, közeli rokonságban áll a búzával, de akár a minket annyira bosszantó tarackkal is.

Ahogyan a gyepünket alkotó fűmagvak, úgy a búza, a tarack, de még akár a bambusz is a pázsitfűfélék családjába tartozik. Az utóbbi természetesen káros hatással lenne a fűnyírónkra.  Ezek a növények ugyanazon alcsaládba is tartoznak, a perjefélék alcsaládját szélesítik. Ahogyan ezeknek, a pázsitfűféléknek is eltérő tulajdonságai vannak. Ugyanúgy, a kertünk gyepjét alkotó fűtakaró is eltérő tulajdonságú fűfajokból áll. Némelyik fűfaj gyorsan csírázik, némelyik lassabban. Van amelyiknek tarackosodik a gyökere, van olyan ami a taposást jól tűri. Vannak fajok amik az árnyékot jobban viselik.

Ezek a fajok a természetben is különböző társulásokban fordulnak elő és a bolti fűmagkeverékekben is. A legtöbb fűmagkeverékben  ugyanaz a 3-4 faj vagy alfaj található meg, ezek azonban eltérő arányban.

A fajok aránya leggyakrabban attól függ, milyen célra szeretnénk használni a fűmagkeveréket. Házi kertekben a leggyakrabban használt fűmagkeverék a Sport fűmagkeverék. Hiszen nem árt ha a gyepünk nem csak szép, de a mindennapi használatot is jól bírja.

Míg a dobozok, zsákok hátoldalán, címkéjén az összetétel igen hasonló, addig az árcédulák igen eltérőek lehetnek.
Néhány erre szakosodott cég tovább nemesítette ezeket a fajokat, ezzel javítva bizonyos tulajdonságaikat.

 

bővebben »

2017. április 18.

Ki ne szeretne gyönyörű, ápolt gyepet a kertjébe, és sok-sok éven át élvezni a „fűszőnyeget”?

De vajon tudjuk-e, milyen zöld út vezet a sikerhez?

A gyeptelepítésnél két módszer közül választhatunk. Az egyik a jól ismert és általánosan elterjedt magvetés, a másik az egyre nagyobb teret nyerő gyepszőnyeges telepítés. De ne gondoljuk, hogy csak ebben az egy dologban kell döntenünk, ha füvesítünk! Sorra vesszük a legfontosabb szempontokat, és segítünk abban, hogy úgy zöldelljen a kert, amilyennek elképzeltük.

Nézzük a tervezés szempontjait!

Milyen arányban? - Érdemes megfontolnunk, hogy telkünket milyen arányban osszuk meg a gyepes és a növényekkel borított területek között. Bár a gyep telepítése olcsóbb, de az éves rendszeres ápolási munkákkal mégis a fű kíván meg nagyobb költségráfordítást, és nem a növényágyak.

Mennyit? - Csak annyi füvet telepítsünk, amennyire funkcionálisan és esztétikailag, a térhatás érdekében szükségünk van. A gyep, bár egész évben szép zöld, mégis csak „két dimenzió”. A virágok és cserjék sokkal több színt, formát, illatot visznek kertünkbe, bár a kivitelezésnél többe kerülnek.

Hová? - Gondoljuk át, hogy a kert mely részeire szeretnénk gyepet. Ha a kertben kutya is lesz, célszerű a várható közlekedési útvonalait tiszteletben tartani, bár a nagyobb testű kutyák gondot okozhatnak, még rendszeres fűápolás ellenére is.

Mire, hogyan? - A méretek és a formák mellett vegyük át azt is, hogy mire, hogyan kívánjuk használni a gyepet. Ha erősebb igénybevételre, mondjuk sportoláshoz, a gyermekek játékához adunk teret, akkor taposástűrő, sport fajtakeveréket válasszunk. Viszont nem árt tudni, hogy ezek a keverékek gyorsabb növekedésűek, azaz több nyírást igényelnek, ezzel együtt nagyobb a tápanyagigényük is, valamint vastagabb, durvább levelűek. A pázsitkeverékek finomak, selymesek, vékonyszálú, lassúbb növekedésű fajtákból állnak, így kevesebb nyírást igényelnek, és mezítláb igazi élményt nyújtanak.
Mennyibe kerül az öntözőrendszer - A gyepfelületek öntözésére használt kiemelkedő szórófejes öntözőrendszer kiépítési ára négyzetméterre vetítve többszöre a növényágyak csepegtetőcsöves rendszerének - ezért is célszerű átgondolni a füvesíteni kívánt terület méretét.
 

bővebben »

RoyalKert.hu
Kishalmi Tibor
Ügyvezető
06 88/560-564
Tanusítványok:
Az A tanúsítványra a magyar piacon csupán a cégek 7,44 %-a jogosult. Velük az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata alacsony.
Keresés
Keresés
»
Keresendő kifejezés:
Aktuális munkáink:
»
Elkezdtük...
»